Blog

Vybrané články a kázání pro Vaše povzbuzení

a painting of a group of men on horses

6. 7. 2024

Yvona Bubanová

Jak vyhrát vnitřní bitvu o svatost

V tomto příspěvku je shrnuto biblické učení o svatosti, která má morální i duchovní stránku. Příspěvek původně zazněl na sympoziu o ovoci Ducha v lednu 2024.
white lamb on green grassland during daytime

24. 6. 2024

Daniel Dvořák

Hod beránka a Večeře Páně

Hod beránka je jedním z nejvýznamnějších svátků starozákonního Izraele s nejsilnějším prorockým zaměřením na výkupnou oběť Ježíše Krista. Byl slaven jako připomínka vysvobození Izraelců z Egypta, aby následující generace Izraelců nezapomněly, jak nesmírně Bůh miloval svůj lid a že splnil svůj slib, že je vyvede z otroctví a jak významnou moc má krev jako vykupující síla.
bible page on gray concrete surface

19. 6. 2024

Michael Buban

Je Bible věrohodná?

S rozeznáním její věrohodnosti je potřeba začít tím, že v ní zaslechneme volání Ducha svatého. Tato inspirující moc Ducha nespočívá jen v samotném textu Bible, ale v tom, že se ten text Bible setká s mou situací a já na něj jako věřící člověk zareaguji. Podle toho poznáváme, že je Bible věrohodná.
a close up of a hand with a light on it

16. 6. 2024

Benjamin Buban

Duchovní a etické motivy v MCU

Tento článek je jakýmsi stručným výtahem části mé absolventské práce z Biblické školy v Kolíně. Mým cílem je poukázat na možnost využití filmů Marvel Cinematic Universe (MCU - žánrově fantasy a sci-fi) a popkultury jako prostředku k evangelizaci, popularizaci Písma a předávání biblického poselství svěžím způsobem.
blue metal fence with chain link fence

4. 5. 2024

Milana Faldynová

Překážky zbožného života (část 3/3)

Žít zbožným životem může být někdy i při vší snaze velmi náročné a může tomu tak být právě proto, že jí v cestě stojí některá z překážek. 
A Person Holding a Bible

1. 5. 2024

Milana Faldynová

Zbožnost v pastorálních epištolách (část 2/3)

Obrátíme-li se do pastýřských listů apoštola Pavla, o mnoho nevystoupíme z konceptu zbožnosti, jak se s ním setkáváme u jiných novozákonních autorů. Pavel pracuje se zbožností jako s darem Boží milosti, ale zároveň i jako se základním požadavkem na život věřícího.
Buddha figurine on table with flower

30. 4. 2024

Michael Buban

Podstata modlářství a jak se mu vyhnout

Je poměrně snadné nevyrábět si jakési pohanské sošky a neuctívat je. Zřejmé, byť už ne tak snadné, je vyhnout se vkládání nadějí do jakékoli věci, která je příjemná našim představám, aby se to nestalo naší „modlou“ v přeneseném smyslu slova.
church, cross, jesus

27. 4. 2024

Milana Faldynová

Co je zbožnost? (část 1/3)

Téma zbožného života se dnešnímu člověku může zdát jako něco velmi zastaralého. Co to vlastně je zbožnost? V češtině nám to slovo dnes už zní divně, snad trochu knižně. Pokud se ale zaměříme na slovo zbožnost a její užití různými novozákonními autory, ukazuje se, že se jedná o velice praktický přístup ke křesťanské víře. 
mountains with trees under white star at night

13. 4. 2024

Milan Buban

Proč je pro mne důležitá otázka vzniku života a původu člověka?

Kdo se chce líbit Bohu, musí věřit, že Bůh jest. To on stvořil nebesa. Jeho věčnou moc a Božství, které jsou neviditelné, lze totiž jasně vidět, když lidé přemýšlejí o jeho díle. O díle jeho rukou vypovídá celý vesmír. Vrcholem jeho díla je člověk, utvořený jako muž a žena.
Photo of a Goat

8. 4. 2024

Hana Holoubková

Jak Den smíření souvisí s Večeří Páně

Bůh stvořil vesmír a vše, co je v něm. Ustanovil také morální zákony a zásady pro vztahy stvoření k sobě navzájem a k Němu samému. Lidi pak stvořil ke svému obrazu a potěšení. Chtěl, aby k Němu měli opravdovou, dobrovolnou lásku. Dal jim svobodnou vůli, aby se mohli rozhodnout, zda ho chtějí milovat a sdílet s Ním svůj život.
selective focus photography of sliced bread

6. 4. 2024

Milan Buban

Když se modlíme za chléb

Modlitba Páně obsahuje prosbu: „Náš denní chléb dej nám dnes“. Když se modlíme za chléb, prosíme za naše fyzické potřeby (Mt 6), prosíme za chléb Božího slova (Mt 4), prosíme za projevy Ducha svatého (Mt 15) a prosíme za rozpoznání těla Večeře Páně (Mt 26).
brown brick arch near body of water during daytime

30. 3. 2024

Milan Buban

Mluvení v jazycích by bylo málo

Pravý křest v Duchu svatém přináší do života křesťana hlubší poznání spasitelného díla Pána Ježíše Krista. Duch svatý otevírá oči našeho srdce, abychom jasněji viděli nebeskou naději, k níž nás Otec povolal, bohaté a slavné dědictví, které Otec uložil ve svém svatém lidu a nesmírnou moc Kristova vzkříšení, která působí v našich životech (Ef 1,15-23).